do dzieła!
mięsko mielone(lub kiełbaske lub szynke) przysmarzyc z mała ilościa oleju w głębokiej patelni,
dodac posiekaną w paski cebulę,dusić pod pokrywką
przypraw to pieprzem,solą(możesz dodac przypraw do zapiekanek)
ugotowac w tym czasie makaron-najlepiej świderki(dobrze posólić)
ugotowany makaron przelac sekunde zimna woda z kranu i od razu do żaroodpornego naczynia
na to rozłożyc w miare równo mięsko z cebula
teraz ważne: dzięki jajku ze śmietana zapiekanka tak się nie rozlatyje na talerzu,a więc:w garnuszku roztrzepac widelcem jajko,dodac ciut vegety i śmietany(jak nie ma to mleka)by wyszło ok.pół kubka
łyżka do zupy polewamy makaron z mięsem tą śmietana aż zużyjemy więcej niż poł
na to trzeba nałożyc sos pomidorowy,bardzio dobry jest z cebulą i czosnkiem w słoiku
(do wyboru w sklepach z różnych firm,można kupić w puszce z kawałkami pomidorków)
potem w zależności co mamy w lodówce:
siekamy papryke świeżąa,pieczarki(góra 2-3 szt)ogórek kwaszony lub korniszon,rozsypujemy to na zapiekance
polewamy to resztą jajka ze śmietaną,można lekko posolic lub użyc tutaj przyprawy do zapiekanek
zetrzeć ser żółty na tarce na całości i dodać kukurydzy lub groszku na wierzch,
ja lubie ułożyc pare plasterków pomidorków,ładnie wyglada i dobre są przypieczone:)
ważne: nie przesadzać z dodatkami ,makaron jest głównym składnikiem zapiekanki!
piec w 160 st. aż zarumieni sie z wierzchu(ok.20min.w moim piekarniku)
2.Ciasto murzynkowe z jabłkami,rodzynkami i orzechamigdy się popatrzy na ilość składników wygląda to na skomplikowane,ale w rzeczywistości to łatwe ciasto,naprawdę czekoladowe,słodkie,wilgotne,po prostu pyszne:)
samo przygotowanie zajęło mi pół godziny po tym jak sobie naszykowałam składniki na blacie,wiec nie jest tak żle,co?
poza tym cześć składników można pominąć(zaznaczyłam które)jeżeli się ich nie ma lub nie lubi
do roboty Mycha,będzie Ci smakowało,przecież lubisz słodkości,hehe
składniki:
-połowa kostki margaryny lub masła
-2/3 szkl.cukru
-1 szkl.mleka
-1 pełna łyżka miodu
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika(niekoniecznie)
-2 płaskie łyżeczki cynamonu(niekoniecznie)
-2 łyżka ciemnego kakao
-2 średnie jabłka
-1/3 szkl.pokruszonych orzechów
-2 łyżki rodzynek
-3 łyżki suszonej żurawiny(niekoniecznie,
ale dołożyć rodzynek jeśli rezygnujemy z żurawiny)
-3 jajka
-2 1/2 mąki pszennej tortowej
-1 łyżka sody oczyszczonej
przygotowanie:
1.najpierw do garnka włożyć masło,wlać mleko,wsypać cukier,przyprawę do piernika,cynamon,kakao i miód.całość zagotować dobrze mieszając i ostudzić
2.w czasie jak masa kakaowa nam stygnie:
-nasączyć rodzynki i żurawine w alkoholu(wlać do szklanki tyle by zakryły rodzynki,muszą się ''napić''-koniak,whisky,rum,żubrówka,zależy co prawie nie dopiłaś Mycha hehe)
-mąke przesiać do miski,wymieszać z sodą oczyszczoną
-jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych okach
-przygotować foremke,wysmarować margaryną,oprószyć bułką tartą lub obsypać kakao
ja użyłam dziś 2 mniejszych foremek 12x24cm (można 24x24)
3.jajka rozbić,oddzielić białka i ubić na sztywną piane,dodać żółtka miksując,potem połączyć z ostudzoną masą kakaową(może być letnia), odłożyć mikser,dodać rodzynki, jabłka i orzechy i wymieszać to łyżka aż do połączenia składników
4.wylać na forme i piec w temperaturze 180 st. ok 50min.(do suchego patyczka)
Po wystygnięciu można polać polewą kakaową lub posypać cukrem pudrem(będzie mniej słodkie)
Smacznego tym co skorzystają z przepisu! :)
3.cukinie z farszem
u nas można kupić małe,świeże cukinie przez cały rok a zawiera ona dużo witamin C,A,K, witaminy z grupy B oraz magnez, potas ,żelazo
i tak mi się chciało pokąbinować i prosze,obiadek na dni chłodne i słoneczne,czemu nie?
do tego zapiekane ziemniaczki łódeczki
sos czosnkowy, ketchup lub świeże pomidorki,jak kto woliłatwo,prosto i szybko!:)
oczywiście najpierw przekrojone i umyte cukinie smażymy na grilu, w miedzy czasie robimy farsz z czego dusza zapragnie!
ja dusiłam cebulke,pieczarki,papryke i reszte cukini(środek) ale można zrobić ją z mięsem mielonym, ryżem itp
dość ważnym składnikiem jest czosnek,jeśli nie chcesz sosu czosnkowego,dodaj do do farszu, by nadać potrawie ostrzejszy smak.
Ja na swoją porcje starłam żółtego sera przed włożeniem do piekarnika,uwielbiam pieczony ser!:)
Zapiekałam ok 30 min.w temperaturze 160 stopni
końcowego zdjęcia, gdy podałam danie na talerze nie mam, bo tak pachniało i byliśmy tacy głodni,że zapomniałam,haha zapewniam,że wyglądało smakowicie i było pycha;)
i cóż,smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
przeslij dobra energie-to dziala!:)